www.wassenaarders.nl 1 december 2022

www.wassenaarders.nl 1 december 2022

Het hart van Van Woesik klopt duurzaam

Met 40 zonnepanelen op het dak, overal LED verlichting, verwarmen met infraroodpanelen en sluiten van de gaskraan draagt Scouting Van Woesik bij aan een gezond milieu. Prachtige grote stappen, maar ook vele kleine stappen heeft Van Woesik gezet naar duurzaamheid in haar gebouw en op het terrein. Duurzaamheid zit in het hart van ieder lid bij Van Woesik!

Het begon allemaal 10 jaar geleden. We hadden een prachtige zonnige dag. De kinderen leerden hoe zij met een vergrootglas papier konden branden. Op een zelfgemaakte vijver op het terrein vaarden kleine bootjes met zonnepaneeltjes op het dek. Zo waren er nog meer proefjes om gebruik te maken van natuurlijke energie. Het bestuur stond er bij en keek er naar. Op de bestuurstafel werden de plannen bedacht. Sponsors en fondsen werden aangeschreven. In 2020 en 2021 kwamen de financiële middelen en was de aftrap van verschillende duurzame maatregelen.

De handen uit de mouwen steken, kunnen ze heel goed bij Van Woesik. Dus waarom uitbesteden als je het zelf ook kunt doen. Ruim 30 jongeren van de Wilde Vaart, leiding en bestuur veranderden de modderige toegangsweg tot een duurzaam en slijtvast natuurlijk pad. Daarna werden er 380 tegels gewipt en 40 m2 teruggegeven aan de natuur. Er volgden een kledingbeurs, isolatiemaatregelen, optimalisatie van hygiëne en veiligheid, plaatsing van zonnepanelen, dichtdraaien van de gaskraan en nog veel meer. Van Woesik was niet meer te stoppen.

Ter nagedachtenis aan Mark van Egmond hebben zijn vrienden afgelopen week fruitbomen langs het gebouw geplant. Het daar lopende pad is omgedoopt naar “Mark’s fruitige laantje”. Tegelijk werd een stuk terrein omgespit tot moestuin. In het voorjaar van 2023 zullen Bevers en Welpen zaad van groentes in de grond stoppen. De hele vereniging zal het proces volgen en met elkaar kunnen de groentes gegeten worden. In de zomer en najaar kan het fruit geplukt worden.

Waar iedereen praat over de stijging van de prijzen van gas en elektra, gaan bij Van Woesik die kosten juist omlaag. En dat is hard nodig, want het gebouw behoeft de komende jaren het nodige onderhoud. Fijn dat de leden dit met elkaar mogelijk maken. Ben je nieuwsgierig geworden, kom dan gratis een paar keer meedoen en de sfeer proeven. Meld je aan bij Nadine (06-39679262) of kijk op de website www.van woesik.com.