De Wassenaarse Krant 4 mei 2016

De Wassenaarse Krant 4 mei 2016

Van Woesik 55 jaar: herkent u deze oud-leden?

De groepsfoto’s van de 2 voorgaande weken hebben leuke reacties opgeleverd. Oud-lid en Wassenaarse Agnes is blij verrast zichzelf in de krant te zien staan en dat geldt een week later voor Wassenaarse Co. Met enige vertraging kwam er ook een reactie uit Bergen op Zoom –de postkoets doet er iets langer over- van Corry. Na een telefoongesprek met haar stellen we samen vast, dat het geslacht Voorham nog steeds een rol speelt bij de Van Woesikgroep.

Vorige week schreef ik onder meer over de tradities, die zo kenmerkend zijn voor scouting. Het specifieke spelaanbod is vaak al in een thematisch jasje gegoten. De welpen die hun spel spelen rond het jungleverhaal van Mowgli en de kabouters die eerst met hun bosdieren en later in het fictieve land Bambilië op pad gaan. De weekends en de kampen kennen door de jaren heen een thema, waarbij er voor de jongste leden veel wordt georganiseerd door de stafleden. Zeer uiteenlopend van aard en dikwijls geënt op een boek of een film.

Van de oudste leden wordt in dit kader meer gevraagd maar het legt dan ook veelvuldig bijzondere creativiteit aan de dag. Met een zekere voorpret begint het avontuur voor een zomerkamp al in het najaar. Waar gaan we naar toe, wat biedt de omgeving en welk thema is hier op zijn plaats. Wat trekken we aan, welke liedjes schrijven we en wat staat er op het menu. De indiaan eet tenslotte wat anders dan de bewoner uit Mexico.

Welpen Pacelli zomerkamp 1946De kabouters van de Margaretha Sinclairgroep besluiten in 1960 om Winnie de Poeh tot kampheld te maken. Een levensgrote Winnie wordt in hout uitgezaagd en aangekleed en is de spil rond de verschillende activiteiten in Dongen. In het lijfblad voor deze jeugdleden “de Witte Margriet” wordt dit thema in woord en beeld uit de doeken gedaan. Het Indianenkamp voor de zeeverkenners in 1980 op het eiland Tiengemeten, met 9 verschillende stammen en een Tipi voor 60 deelnemers komt op vergelijkbare wijze –dankzij de verslaggever van het Wassenaars Nieuwsblad- in de krant te staan.

Er zit veel spontaniteit, fantasie en denkkracht in de jeugdleden en het maakt elke kamp weer tot iets bijzonders. Op de foto zijn de welpen van de Pacelligroep in 1946 op kamp in Dorst te zien tijdens een verkleedpartij. De inmiddels overleden leidsters kennen wij, maar de welpen van toen zijn nu tachtigers en die kennen wij nog lang niet allemaal. Mocht je je zelf herkennen, laat je het ons dan weten? Marcel Spierings, tel 5176033.