De Wassenaarse Krant 30 maart 2016

De Wassenaarse Krant 30 maart 2016

Van Woesik 55 jaar: herkent u deze oud-leden?

Het hoogtepunt van ieder scoutingjaar is natuurlijk het zomerkamp. Samen op pad in een andere omgeving en volop genieten van de mogelijkheden op een boerderij, een spannend bos of onbekend water. Hieraan vooraf gaan de weekends die in het eigen onderkomen worden georganiseerd, soms bij bevriende scoutinggroepen of tegenwoordig ook op de zogenaamde scouting labelterreinen. De materialen zijn door de jaren heen gemoderniseerd, de nieuwste technieken bieden mogelijkheden om het spel van verkennen op een andere manier in te kleuren, maar het met leeftijdsgenoten ontdekken van de wijde wereld is en blijft onveranderd. We gaan op kamp!

Na 1945 zijn we maximaal in staat om te improviseren. De verkenners maken gebruik van tenten die de geallieerden hebben achtergelaten, de uniformen worden zelf gemaakt en we gaan met de fiets op kamp. Voor de kabouters en welpen worden vrachtwagens ingezet, waar een bord wordt aangehangen met de tekst jeugdvervoer. De leden zitten dan bovenop de materialen die worden meegenomen en de persoonlijke bagage. Plunjezakken zijn nog geen gemeengoed, zodat een deken dikwijls wordt gebruikt om alle persoonlijke benodigdheden bij elkaar te binden. Pas in de tweede helft van de zestiger jaren worden de vrachtwagens vervangen door autobussen of door de auto’s van ouders.

Pacelligroep 1946 nabij Deijlerweg en Van Zuylen van Nijeveltstraat bij de tramhalte (3)Maar het vervoer van het kampmateriaal blijft een terugkerend fenomeen. Hier is het Wassenaarse bedrijfsleven ons altijd ter wille geweest en we denken dan ook met plezier terug aan de kosteloze inzet van b.v. Menken, Wildenberg, van der Ham en Van Ede. Hun vrachtwagens zijn op bijzondere plekken in Nederland geweest, waar ze doorgaans niet komen, zoals het landgoed Dassenberg, het meer Pishoek in de Wieringermeerpolder of het eiland Tiengemeten in het Haringvliet.

Maar het kan natuurlijk ook op eigen kracht, zoals op de foto van 4 augustus 1946 is te zien. De verkenners van de Pacelligroep gaan lopend met een handkar op weg naar Duinrell om daar een kamp te organiseren. De foto is gemaakt op de hoek van de Deijlerweg en de Van Zuylen van Nijeveltstraat, nabij halte Den Deijl van de Gele Tram. Kunt u ons helpen aan de namen van deze verkenners van het eerste uur?

Op de foto van twee weken geleden is in ieder geval een optocht in Wassenaar herkend uit 1973. Dat geeft richting bij het zoeken naar de namen van de kabouters. Voor informatie en/of vragen over ons verleden en de reünie op 21 mei a.s. : Marcel Spierings, tel 5176033.