De Wassenaarse Krant 30 april 2021

De Wassenaarse Krant 30 april 2021

Buiten spelen met Spelenderwijs en Van Woesik

Plezier maken voor de Wassenaarse kinderen. Twee jeugdige organisaties met bevlogen vrijwilligers. Stichting Spelenderwijs (25 jaar) en Scoutingvereniging Van Woesik (60 jaar) samen goed voor 85 jaar jeugdwerk in Wassenaar. Sinds 10 jaar werken zij intensief samen. Het fraaie terrein en gebouw van Van Woesik vormen ook voor Spelenderwijs de thuishaven. Materialen worden gedeeld en vele vrijwilligers zijn bij beide organisaties betrokken. Visie: we zijn zo veel mogelijk buiten. Missie: ieder kind mag zichzelf zijn. Doelstelling: samen genieten van ieder moment!!

Ik hoorde zaterdag enkele leiding zeggen; buiten spelen, dat deden wij gewoon op straat. Verstoppertje, tikkertje, pakkertje, touwtje springen, tollen, hinkelen…..er werden steeds meer spellen genoemd. En zwemmen deden we in de Wassenaarse Wetering en je nam je rubberbootje mee. Ja, dat zijn nu juist de dingen die Van Woesik en Spelenderwijs terug laten komen. Achter de digitale apparaten vandaan. De natuur in. Ontdekken. Buiten chillen met je vrienden. Samenwerken. Spelenderwijs leren van en met elkaar.

Vanwege corona had Spelenderwijs op haar vernieuwde website een digitale inschrijving mogelijk gemaakt. Dat bleek een gouden greep. Ruim 300 kinderen hadden zich al digitaal aangemeld. Zaterdag 24 april was de jaarlijkse fysieke inschrijving voor de Sport- en Speldagen. Van Woesik verzorgde het programma met hutten bouwen, waar ruim 70 kinderen aan mee deden. Verschillende ouders kwamen mee om hun kind in te schrijven voor de Sport- en Speldagen. Door het goede weer, kon alles heerlijk buiten plaatsvinden.

Plannen voor de toekomst hebben Spelenderwijs en Van Woesik volop. Waar komt dan toch die energie vandaan? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig. Het spreekwoord luidt “de jeugd heeft de toekomst”. Beide organisaties tezamen hebben 100 vrijwilligers, waarvan 80 vrijwilligers tussen de 16 en 35 jaar. In 2020 hebben 7 leiding van 20-30 jaar bij Van Woesik een bestuursfunctie opgepakt. Spelenderwijs vernieuwd en verjongd haar bestuur in 2021. Jong, enthousiast en achter de computer vandaan naar buiten, ze bestaan echt. Wat een inspiratie, wat een energie!!

Heb je getwijfeld om mee te doen met de Sport- en Speldagen of heb je de aankondigingen gemist? Er is nog plek voor enkele deelnemers. Op de website www.spelenderwijswassenaar.nl kun je nog inschrijven. Maar wees er snel bij, want vol is vol. En misschien wil je wel iedere zaterdag met vrienden leuke dingen beleven, kijk dan op www.vanwoesik.com.