De Wassenaarse Krant 24 februari 2016

De Wassenaarse Krant 24 februari 2016

Van Woesik 55 jaar: herkent u deze oud-leden?

Maandag 15 februari j.l. bestond de Van Woesikgroep officieel 55 jaar. Reden om en petit comité terug te gaan naar de plek waar de “wieg” van de groep stond: bij de familie Bos van boerderij Zuidhof aan de Rijksstraatweg. Daar werd de nieuwe groepsvlag onthuld, die door Jachthaven Princehaven van een vlaggenmast werd voorzien om dit dundoek te laten wapperen bij ’t Woeshoês. Vanaf zaterdag j.l. is hij ook wekelijks te zien. Als de vlag in top hangt zijn er speltakken van de groep bezig. Dan staan onze deuren open voor belangstellenden en nieuwsgierige, toekomstige leden.

De foto van een kring kabouters van de Priscillagroep die vorige week in deze krant was te zien, heeft spontane aanmeldingen voor de reünie in mei a.s. opgeleverd. De verwachte olievlekwerking doet het dus en dat blijkt ook uit de toegestuurde foto’s uit het Wassenaarse “scouting-verleden”. Van een Wassenaarse amateurfotograaf ontvingen wij een foto, waarop veel meisjes zijn te zien tijdens een optocht. We hopen deze over enige tijd te kunnen plaatsen als we hebben kunnen achterhalen welke groep er op de foto te zien is.

De Priscilla- en de Margaretha Sinclairgroep gaan eind jaren zestig samen verder als Priscillagroep. Waar de ene groep de leden heeft en de andere de leiding kan het gezamenlijke kabouterleven voor veel meisjes op deze manier een doorstart maken. Daarmee valt het doek voor de Margaretha Sinclairgroep. Ook deze groep is direct na het beëindigen van de tweede wereldoorlog opgericht, getuige een krantenartikel uit het najaar van 1960 met als titel “Gidsen en kabouters vierden derde lustrum”.

Margaretha Sinclairgroep op bezoek bij burgemeesterAanvankelijk heeft deze groep haar onderkomen aan de Broekweg, waar nu o.m. Scouting Willibrord huist. Jaren later verhuist de groep naar een onderkomen op de zolder van de voormalige katholieke kleuterschool aan de Kerkstraat. De onveilige situatie op deze zolder –slechts toegankelijk door een lange steile trap- doet de kabouters verhuizen naar het leeggekomen noodlokaal achter kleuterschool Sion aan de Violierenweg.

Wij beschikken over een fraaie foto van zondag 1 januari 1956 waarop een afvaardiging van de Margaretha Sinclairgroep met een kabouter, gidsen en leidsters de burgemeester van Wassenaar, dr. S.F.A.C.M. baron van Wijnbergen en zijn vrouw hun goede wensen overbrengt tijdens een nieuwjaarsreceptie. Uiteraard op het Wassenaarse Raadhuis de Paauw. En natuurlijk zijn wij weer benieuwd of u ons aan de namen kunt helpen van deze oud-leden. Guido Aad Bellekom en Nel de Roos zijn wel herkend.
.
Beschikt u over informatie omtrent onze oud-leden of meer in het bijzonder de andere personen op de foto dan hoor ik dat graag: Marcel Spierings, tel 5176033.