De Wassenaarse Krant 23 mei 2018

De Wassenaarse Krant 23 mei 2018

Kaagcup kampioenen bij Van Woesik

Afgelopen weekend hebben de zeeverkenners van Van Woesik meegedaan met Kaagcup. Het was super zeilweer; veel zon, lekkere temperatuur en een goede wind. Samen met nog 1000 andere zeeverkenners hebben zij 2 dagen wedstrijden gezeild zonder leiding aan boord.

Afgelopen vrijdag zeilden zij 2 wedstrijden van ongeveer 2 uur en zaterdag een lange wedstrijd van 4 uur.
En spannend was het zeker! Tussen 30 andere boten de beste plek veroveren in het startvak, waar je niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat mag zijn. Dan opletten welke vlaggen er gehesen worden. Op één van de vlaggen staat een letter, die is belangrijk, want dat is de route die je moet varen. Dat zie je dus pas 5 minuten voordat je start. Dan van boei naar boei zeilen, letten op de wind en de andere boten. Want naast de 30 boten in jouw serie zijn er nog zo’n 300 andere zeilboten een wedstrijd aan het zeilen en zijn er ook nog een heleboel plezierboten op het water. Je mag geen boei raken, want dan moet je een strafrondje rond de boei zeilen en dat kost veel tijd. En aan boord moeten de zeeverkenners natuurlijk goed samenwerken; roer houden, grootzeil en fok houden. Er is zoveel om op te letten en daarom is het supergaaf dat alle drie de boten heel goed zijn geëindigd.
En dat Kaagcup niet alleen bij de zeeverkenners leeft blijkt wel uit het feit dat veel ouders naar de Kaag waren gekomen om iets van dit geweldige evenement mee te maken. De junioren waren in de buurt op kamp en zij zijn met de pont overgevaren en door het weiland naar de Kaag gewandeld. Geweldig om al die boten te zien en precies ook die van de zeeverkenners van Van Woesik. Over een paar jaar doen de junioren zelf wel mee aan deze geweldige wedstrijd!
Terug bij de tenten hebben de zeeverkenners nog even doorgevierd. Want ze hebben naast het zeilen een hoop lol gehad met z’n allen. Zondag hebben ze alle tenten en spullen weer opgeruimd. En na de sleep hebben de zeeverkenners en hun leiding deze overwinning gevierd met een broodje ongezond bij ons scoutinggebouw ‘t Woeshoês. Het was een geweldig geslaagd weekend met hele trotse zeeverkenners en leiding.