De Wassenaarse Krant 23 maart 2016

De Wassenaarse Krant 23 maart 2016

Van Woesik 55 jaar: herkent u deze oud-leden?

De Van Woesikgroep beschikt sedert 1983 over een fraai onderkomen aan het eind van de Van Duivenvoordelaan, ’t Woeshoês genaamd. In de eerste jaren ligt dat heel anders. Het prille begin is pionieren en dat geldt ook voor de zwarte dassenbak. Een slaapkamer aan de Hyacinthstraat als onderkomen, wordt later een garage aan de Oostdorperweg van loodgietersbedrijf Vogelezang. Daarna wordt het beter en verhuizen de zeeverkenners met hun eerste schipper Joop Casparie naar een schuur van boerderij Zuidhof aan de Rijksstraatweg. De eerste jaren worden daar op en rond de boerderij van Piet Westgeest doorgebracht.

Een uitbreiding met overvliegende welpen van de Pacelligroep, doen de zeeverkenners met schipper Koos Schröder uitwijken naar het clubhuis van een voormalige tennisvereniging, achter de Vleesfabriek van Van den Berg aan de Rijksstraatweg. De Schenk is en blijft het vaargebied voor de zeeverkenners. Niet met boten, want die zijn er op dat moment niet, maar met een badkuip! Na de verhuizing wordt snel duidelijk, dat ook dit clubgebouw niet lang gebruikt kan worden. Een forse regenbui, doet de vloer onder water verdwijnen. Ophogen is de oplossing, maar voor lange mensen minder succesvol, want de deur is ineens een stuk korter geworden.

Van Woesik remise 1973Begin zestiger jaren valt het doek voor de Wassenaarse gele tram, waarmee de HTM-remise aan de Baljuwstraat leeg komt te staan. In afwachting van de verbouw van dit grote gebouw tot sporthal, krijgen de zeeverkenners o.l.v. wisselend schippers Ron Nolens en Hans Smeets de beschikking over een deel van deze remise dat zich tussen de twee markante torens aan de Noord-Oost zijde bevindt. Eind zestiger jaren staat schipper Ton Dorresteijn aan het roer van de Van Woesik om dat in 1970 over te dragen aan schrijver dezes.

Gedurende een aantal jaren is de groep in staat om in de linkertoren de vlag te laten wapperen. De beide buren van de zeeverkennersgroep, het landelijke Vroom en Dreesman en het Wassenaarse Menken concern, verlaten de remise en daarmee valt korte tijd later het doek voor de Van Woesikgroep. Noodgedwongen investeert de Van Woesik in een zgn nissenhut die aan het toenmalige einde van de Van Duivenvoordelaan naast de laatste flat komt te staan. Er zullen nog heel wat jaren verstrijken alvorens de plannen tot verwezenlijking van een onderkomen in de nabijheid van een nieuwe jachthaven gerealiseerd zijn.

De foto toont de Van Woesikgroep in 1973 op het terrein achter de HTM-remise, thans de sportvelden van het Adelbert college. Zie je jezelf terug op deze foto en ben je nog niet op de hoogte van onze reünie, meldt je dan zo spoedig mogelijk aan bij: Marcel Spierings, tel 5176033.