De Wassenaarse Krant 20 april 2016
In negentien drie zeven, dan zul je wat beleven, dan komt de Jamboree naar Nederland! Dit is de begintekst van een Nederlands lied dat gemaakt is voor de wereldjamboree in 1937, die dan wordt georganiseerd in Vogelenzang. Een bijzonder evenement op een bijzondere buitenplaats, waarmee ons land één van de eerste landen is die als gastland fungeert. Lord Baden Powell, oprichter van de wereldwijde scoutingorganisatie is er zelf bij.
Een jamboree is een vierjaarlijks evenement voor scouts “all over the world” en het is Nederland zelfs een tweede keer gelukt om dit spektakel naar Nederland te halen. Ook in 1995 is Nederland gastland: Biddinghuizen in Flevoland is het centrale punt waar ruim 29.000 scouts samen komen, die dagenlang mooie internationale avonturen met elkaar beleven. Voor een aantal landen is het reden om niet te komen. Zij hebben op internet vastgesteld dat Flevoland onder zeeniveau ligt en vinden het niet verantwoord om daar hun jeugdleden naar toe te laten gaan. De 24e wereldjamboree staat gepland voor 2019 en gaat plaatsvinden in West Virginia in de Verenigde Staten van Amerika.
Het fenomeen Jamboree heeft ook meer dan eens een rol gespeeld in onze eigen verenigingsgeschiedenis. Het is Pastoor Van Woesik zelf die in 1933 de vierde wereldjamboree bezoekt in Hongarije (bijna 26.000 deelnemers) in zijn rol als diocesaan aalmoezenier. De landverkenners van de Pacelligroep gaan in 1947 naar Moisson in Frankrijk en nemen deel aan de zesde wereldjamboree. Aanvankelijk staat deze “Jamboree of Peace” in Frankrijk op de rol voor 1941, maar de tweede wereldoorlog strooit roet in het eten.
Waar de Jamboree gevoelsmatig soms te lang op zich laat wachten gaan nationale scoutingorganisaties dikwijls over tot kleinere varianten. Zo zullen de zeeverkenners van de Van Woesikgroep in 1985 meedoen aan de Nationale Jamboree in Apeldoorn ter gelegenheid van 75 jaar scouting in Nederland. Er nemen 7500 scouts aan deel en het blijkt de opmars te worden van een vierjaarlijks evenement binnen de eigen landgrenzen.
Van het dorp Vogelenzang blijkt door de wereldjamboree tien jaar eerder een magneetwerking uit te gaan voor scoutinggroepen. De herfsttrektocht in 1977 voert de kaderbak van de Van Woesik via de trekvaart van Leiden naar Haarlem door deze gemeente. In 1947 gaan ook de gidsen van de Priscillagroep op zomerkamp naar Vogelenzang. Op de foto is te zien dat zij een saluut brengen tijdens het hijsen van de vlag. Wij zijn weer benieuwd naar de identiteit van deze dames en ook nu weer doen we een beroep op de lezers.
Helpt u ons weer een handje? Marcel Spierings, tel 5176033.