De Wassenaarse Krant 2 oktober 2019

De Wassenaarse Krant 2 oktober 2019

Scouting van Woesik 5e en 15e bij de landelijke zeilwedstrijden

Vrijdag 27 september. Bij Van Woesik gaan 2 zeilboten uit het water op een trailer achter de busjes. Als de zeeverkenners met hun leiding aankomen in Zeewolde is het al druk op het kampterrein, want er doen veel scoutinggroepen mee. In het donker zetten zij hun tenten op. De vletten worden met een hijskraan in het water gehesen en ze worden opgetuigd. Alles is nu klaar voor morgen. Het regent, maar de temperatuur is goed.

Zaterdagochtend in alle vroegte vindt de briefing plaats. Het waait hard en het is nog droog. De Sjaak (met Robin, Jasper, Nigel, Yonne en Lukas) en de Ugly Duck (met Amber, Lisa, Elaine, Esther en Yvonne) gaan het startvak in. Op de startboot wordt een vlag gehesen, nu weten ze welke route ze gaan varen. Nu moeten ze snel beoordelen hoe de wind hen door deze route brengt. Dan gaan de toeters voor de start. Met strakke zeilen vliegen de boten vooruit. Het zijn korte wedstrijden, dus een snelle start is belangrijk om voorin te finishen. De Sjaak gaat als 5e om de boei, de Ugly Duck zit iets verder naar achteren, maar begint een inhaalrace. De leiding Michelle, Lars en Anita houden vanaf de kant met een verrekijker alles in de gaten. Zij briefen het thuisfront via de groepsapp. Na de ochtendwedstrijden staat De Sjaak 3e en de Ugly Duck 14e.

’s Middags is er te veel wind, de wedstrijd wordt afgelast. Teleurstelling bij Van Woesik. Zij willen heel graag het water op. De leiding moedigt hen aan om zelf te gaan oefenen op het woeste water. Alle zeeverkenners hebben uitstekende redvesten aan voor hun veiligheid. De schuimkoppen staan op het water, het fors opspattende water vliegt door de boot, wat een ervaring!

’s Avonds is er een disco en een pubquiz georganiseerd, Leuk, maar de kinderen gaan niet te laat naar bed, ze zijn moe en morgen is weer een belangrijke dag. Die begint met een start in het midden van het deelnemersveld. Om in de prijzen te vallen is een inhaalrace nodig. De Sjaak met de jongens aan boord komt het dichtst in de buurt van het podium, zij worden 5e. De meiden in de Ugly Duck worden 15e. Dus 5e en 15e van heel Nederland, wat een fantastische prestatie!