De Wassenaarse Krant 2 maart 2016

De Wassenaarse Krant 2 maart 2016

Van Woesik 55 jaar: herkent u deze oud-leden?

“Mijn naam is Ellen van der Krogt en ik ben degene die met de ogen dicht de burgemeester een hand geeft op de foto uit de krant.” Het resultaat van een enthousiaste lezer die het bewuste artikel scant en doorstuurt. Er worden meer oud-leden herkend op deze foto en op de groepsfoto van een week eerder. Daar ziet een lezeres haar overleden zusje staan als kabouterleidster. Zij kent ook veel andere familieleden, die in een ver verleden deel hebben uitgemaakt van de grote Van Woesik scouting familie. En buiten deze hartelijke en spontane reacties is de groep opnieuw fotomateriaal rijker geworden.

We maken een sprong in de tijd en komen uit in 1969. De welpen van de Pacelligroep zijn dan gehuisvest in een bijgebouwtje van de oude HTM-remise aan de Baljuwstraat. Er draait op zaterdagmorgen een horde van 24 welpen en dat geldt ook voor 24 andere welpen op zaterdagmiddag. Eigenlijk is de ruimte te klein en toiletten moet de groep helaas ontberen. Ook stromend water is géén gangbaar fenomeen in die tijd en dat betekent dat er veelvuldig een beroep wordt gedaan op de sanitaire voorzieningen van de bewoners aan de Baljuwstraat. En die telt op dat moment slechts 4 woningen en 1 bunker die overgebleven is na de 2e wereldoorlog!

Na verloop van tijd vinden de welpen –onderdeel geworden van de Van Woesikgroep- een nieuw onderkomen met sanitairPacelli hordes 1969 St Jorismars op de buitenplaats Ruys aan de Prinsenweg. De padvinsters van de Spoorzoekstersgroep bestaan niet langer en dragen materiaal en onderkomen over aan de Van Woesikgroep. Zij zullen daar blijven tot aan het vertrek in 1984 naar het nieuwe gebouw ’t Woeshoês voor de gehele groep. En de welpen zijn er nog steeds en vormen samen een grote horde van 5 nesten. Zij hebben net een winterweekend doorgebracht in het eigen onderkomen.

Deze week een opname van de welpen van de Pacelligroep uit 1969. De groep telt op dat moment 2 hordes van 24 welpen en lopen met elkaar de nog steeds bestaande en jaarlijks terugkerende St Jorismars in Oegstgeest. Voorop lopen 2 vlaggendragers en 1 totemdrager naast akela Ancilla van der Putten. Maar wie zijn die welpjes van toen? Mannen die inmiddels Abraham gezien moeten hebben en die wij ook graag willen terugzien bij de reünie op 21 mei. Helpt u ons weer een handje?

Beschikt u over informatie omtrent onze oud-leden of meer in het bijzonder de onbekende personen op de foto dan hoor ik dat graag: Marcel Spierings, tel 5176033.