De Wassenaarse Krant 18 november 2022

De Wassenaarse Krant 18 november 2022

IVN leidt Van Woesik over hét natuurpad Meijendel

Aan de binnenduinrand van het duingebied Meijendel, naast het recreatiegebied Duinrell, ligt een open, licht glooiend gebied: De Hertenkamp. Het is een klein, maar door zijn grote diversiteit aan flora en fauna een verrassend mooi en uniek natuurparadijsje. Dunea gaf toestemming en drie gepassioneerde IVN gidsen trokken met de ruim 30 scouts over het schitterende natuurpad. Een leerzame tocht om te leren over groen, water en duurzaamheid. Het is slechts een rondje van twee kilometer langs de strandwal, duinbeek, binnenduinbos en duinhelling, maar wat een prachtig natuurschoon is daar te beleven.

De Welpen en Junioren van Van Woesik waren verwonderd over het vele afval wat mensen in de natuur achterlaten. En dat het dan jááááááren duurt voordat kauwgom of een patatbakje is verteerd, dat is wel even schrikken. Daar moest direct wat aan gedaan worden. Hier luidde de opdracht “wie verzamelt de meeste afval”. Ook hebben de kinderen veel verschillende planten en dieren ontdekt, die ze eerder nog niet van naam wisten. Hierbij hebben de kinderen gebruik gemaakt van determineerkaarten, dit vonden ze erg bijzonder om te doen. Ze konden namelijk een stappenplan volgen, waarbij ze verschillende vragen moesten beantwoorden. De kinderen hebben hun ogen, oren en handen gebruikt bij de rondwandeling, hierdoor kijken zij nu anders naar de natuur. Ook nemen zij deze ervaring mee naar hun eigen omgeving. Vol trots gingen de verhalen in het rond, toen de ouders hun kinderen kwamen ophalen!

Na afloop en met vele goede antwoorden op de vragen kregen de scouts hun diploma van Junior Natuurwacht uitgereikt. Deze jeugd hebben we heel hard nodig voor een gezonde natuurlijke toekomst. Als aandenken aan deze leuke activiteit mochten de scouts een vleermuishuisje meenemen voor hun clubhuis.
Mocht u meer willen weten over de Hertenkamp en natuurpad kijk op de website van IVN Leidse regio onder natuurgebieden.
Lijkt scouting jou ook leuk, kom dan gerust een keer kijken! Informatie en foto’s vind je op www.vanwoesik.com of bel met Nadine (069679262).