De Wassenaarse Krant 18 mei 2016

De Wassenaarse Krant 18 mei 2016

VAN WOESIK 55 JAAR – OPEN DAG EN REÜNIE IN ‘T WOESHOÊS

Op zaterdag 21 mei organiseert de Van Woesikgroep voor belangstellenden een open dag. Van 10.30 uur tot 12.00 uur bent u van harte welkom in ons groepsgebouw ’t Woeshoês aan de Van Duivenvoordelaan 560 in Wassenaar. Een expositie van foto’s uit het verleden van de Van Woesikgroep, maar ook van de Pacelli-, Priscilla- en de Margaretha Sinclairgroep uit de veertiger en vijftiger jaren, doet oude tijden herleven. Met films en dia’s komen de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren tevoorschijn en uniek zijn de zwart-wit-filmbeelden van Pastoor Van Woesik zelf uit 1945. En natuurlijk is ook het hedendaagse scouting in al zijn facetten te bewonderen in de verschillende ruimtes voor bevers, welpen, junioren en zeeverkenners. De complete vloot van de Van Woesikgroep is vanzelfsprekend te bewonderen.

Opening 't WoeshoêsOm 14.00 uur begint de reünie voor alle oud-leden van bovengenoemde groepen. Velen hebben zich al aangemeld, maar het kan zijn dat u niet bent uitgenodigd, omdat we met de voornamen Marie en Jan niet veel verder kwamen bij onze zoektocht naar de welpen, kabouters, gidsen en (zee)verkenners van toen. Toch bent u meer dan welkom: wij zullen ook ú met open armen ontvangen en samen herinneringen ophalen uit vervlogen tijden. Over zomerkampen, groepsgebouwen in Wassenaar die intussen niet meer bestaan –de remise, Huize Maritima en Sion- en bijzondere evenementen zoals Op Goede Voet in Duinrell of de optochten door het dorp met Koninginnedag.

Waar we zeker bij stil staan is het moment waarop de verschillende speltakken van de Van Woesikgroep onder één dak terecht komen in ’t Woeshoês. Begin tachtiger jaren krijgt het plan van de gemeente Wassenaar om een nieuwe jachthaven aan te leggen en de Van Woesik als waterwerkgroep daar ook een plaats te bieden vaste vormen. In een nog kale polder bouwt de groep een eigen onderkomen, draagt zorg voor de installatie van water, elektriciteit en riolering en plant boompjes en struiken, die in de jaren daarna hun best doen om tot volle wasdom te komen. En dat lukt!

Als verjaarscadeau heeft de Van Woesikgroep gevraagd naar een bijdrage voor uitbreiding van de gewonnen zonnepanelen uit 2015 en daar is al gehoor aan gegeven. Met een groepsinvestering erbij is het gelukt om de extra zonnepanelen volgende week zaterdag op onze open dag en reünie in bedrijf te stellen. Wilt u ons ook helpen energieneutraal –passend bij scouting- door het leven te gaan, dan stellen wij een bijdrage op Stichting Van Woesik Jubileumfonds NL78 INGB 0007 6295 09 zeer op prijs.

Bijgaande pentekening uit 1984 is gemaakt door onze plaatsgenoot Jozef Smolders en maakt duidelijk wat er in een tijdsbestek van ruim 30 jaar kan veranderen.