De Wassenaarse Krant 14 oktober 2020

De Wassenaarse Krant 14 oktober 2020

Zeilen bij Scouting van Woesik

Wat is er mooier dan zeilen met de wind door je haren en de zon in je gezicht? Vraag je het de jeugd bij Van Woesik dan krijg je als antwoord, dat is zeilen met je vrienden bij Van Woesik.

Afgelopen zaterdag waren de Junioren ’s morgens op de Kaag. Het was een prima weertje, goede wind, een klein zonnetje en prachtige wolken. Zo aan het begin van een nieuw seizoen is het voor de Junioren nog veel oefenen om goed te kunnen zeilen in een scoutingvlet. De ervaren leiding leert de junioren in kleine stapjes alle kennis in theorie en praktijk. Iemand achter het roer, wie houdt het fok en wie houdt het grote zeil? Maar ook wie heeft er voorrang op het water en hoe kan ik tegen de wind in varen? Het is geweldig om te zien hoeveel de kinderen leren en hoeveel lol zij samen hebben.

Als de Zeeverkenners ’s middags bij de Kaag komen is het zonnetje verdwenen, de wind een stuk minder geworden en het begint flink te regenen. Dat houdt deze stoere jongens en meiden niet tegen. Gewoon het regenpak aan. Deze jeugd bedenkt samen met de leiding een alternatief programma. Het wordt tikkertje doen met de vletten. Nee, niet tegen elkaar aan varen, maar met een bal, die je in het zeil van een ander vlet moet gooien. Dat vereist stuurmanskunst, goede zeiltechnieken, kennis en lef. Vol overgave storten de Zeeverkenners zich op dit spel. Zo leren ze iedere week steeds beter te zeilen. Spelenderwijs leren, zo heeft deze jeugd de laatste jaren verschillende prijzen in de wacht gesleept.

De Wilde Vaart zeilt sinds kort in een schouw, een grotere boot dan een vlet, dat vereist weer andere zeiltechnieken. Dit is weer een nieuwe uitdaging voor deze jongelui van 16 t/m 18 jaar. De leiding neemt de kinderen omstebeurt apart om hen voor te bereiden op hun zeilexamen.

Conclusie: weer of geen weer, bij Van Woesik heb je altijd plezier. Zoek jij ook leuke vrienden, hou je van uitdaging, heb je zin in een lolletje, twijfel dan niet en kom eens kijken bij Scouting Van Woesik.