De Wassenaarse Krant 13 februari 2019

De Wassenaarse Krant 13 februari 2019

Vluchtelingen bij Van Woesik

Het begon allemaal met een eenvoudige kennismaking. Wie ben jij, waar kom je vandaan, waarom ben je hier. Voor velen een drietal vragen die eenvoudig te beantwoorden zijn. Maar niet voor iedereen. De jongeren bij Scouting Van Woesik wilden er meer van weten en nodigden de kinderen van asielzoekers, die verblijven in Duinrell, uit voor een gezellige dag.

Zo zagen vele Wassenaarders afgelopen zaterdag ruim 20 jongeren door de Langstraat lopen. In de Wassenaarse korenmolen Windlust vertelde Carl Eisma hoe een molenaar van graan bloem maakt. Dat de bakker de broden bakt en dat dorpsgenoten hun brood kopen in de winkel. Hoe anders gaat dat in de landen van de aanwezige jongeren uit Jemen, Syrië, Iran, Eritrea, Turkije en Palestina. Na het bezoek aan de molen wandelde de groep richting Van Woesik. Onderweg werd veel gesproken over het gastvrije dorp Wassenaar.

Bij Van Woesik werd de door Molenaar Eisma meegegeven bloem aangemaakt met melk en eieren. Ouders kwamen met pannenkoeken en de kinderen bakten er nog meer. De zeeverkenners van Van Woesik kwamen op de baklucht af. Zij hadden die ochtend al hard gewerkt aan het onderhoud van hun boten. Ook de Junioren en leiding schoven aan. Genietend van het heerlijke eten werd er van alles uitgewisseld. Zo ontstonden wat groepjes en gingen de jongeren met elkaar door het gebouw. Een voorbeeld voor de maatschappij hoe deze jongeren met elkaar omgaan!

Het zonnetje scheen en het bezoek kreeg buiten een vervolg met gezellige Hollandse spelen. Steltlopen, bliklopen en zaklopen werden uitgelegd en uitgeprobeerd. Touwbanen werden getest en vooral de trampoline was erg in trek. Zodra er veel jongeren tegelijk op sprongen, spoot het er onder liggende regenwater als een fontein door het gaas van de trampoline omhoog. Zo werd het tijd voor een fraai kampvuur, zodat iedereen weer droog en warm kon worden.

De scouts leerden de vluchtelingen hoe je marshmallows bakt op een vuurtje. Een groep meiden scouts en vluchtelingen maakten tezamen heerlijke marshmallows met chocolade, wat een lekkernij. Al genietend werden adressen op facebook en instagram uitgewisseld. De vluchtelingen vertelden hoe welkom zij zich voelden bij Van Woesik. Dat voelde geweldig fijn na een periode van onveiligheid, vluchten en weinig aandacht en liefde. Al is de toekomst voor deze vluchtelingen onzeker, deze hartverwarmende dag neemt niemand hen meer af.