De Wassenaarse Krant 13 april 2016

De Wassenaarse Krant 13 april 2016

Van Woesik 55 jaar: herkent u deze oud-leden?

Kamperen is de mooiste zomersport, waarvan je steeds maar jonger wordt …. De eerste regels van een oud lied dat al door vele generaties scouts is gezongen. Kamperen hoort van oudsher dan ook bij het spel van verkennen en is in de jaren vijftig en zestig overgenomen door de samenleving. In elke streek van ons mooie land zijn nu dan ook plekken ingericht als kampeerterrein, met was-, toilet- en douchegelegenheid. Maar niets is en blijft leuker dan op een onbekende plek, ver weg van de bewoonde wereld, een eigen terrein te ontginnen en met een HUDO en NEBOS een kamp op te bouwen. We hebben toch allemaal iets van “verkennen” in ons!

En gebruiken we géén tenten, dan zijn er de boerderijen, waar de stallen voor de koeien zomers worden ingezet om er de bivaks te draaien voor kabouters, welpen en gidsen. Ook blokhutten zijn prima inzetbaar om er leuke kampen te organiseren. En het is zelfs mogelijk om in een zelfgemaakte hut op een geriefelijke manier de nacht door te brengen. Op het landgoed Dassenberg in de gemeente Steenbergen bouwt elke bak tijdens een paaskamp een eigen onderkomen. De jongens pionieren de grootste hutten en krijgen het niet warm, de meisjes gaan voor de knusse en gezellige hutjes, liggen dicht bij elkaar en slapen als marmotten.

Def MS 1954 NaardenVoor de kaderbak bij de zeeverkenners is het in de jaren zeventig en tachtig elke herfstvakantie weer een verrassing waar er ‘s-nachts wordt geslapen. De tenten op kunnen zetten op het voormalige eiland Marken is een belevenis, maar ook de nacht door brengen in een echt fort in Muiden is géén alledaagse zaak. Een zomerkamp op het eiland De Dode Hond in 1982 begint met een aanvraag bij de landdrost. Het “nieuwe” land kent nog géén formeel gemeentebestuur en er is voor onbepaalde tijd een drost aangesteld. De vergunning komt er en bij aankomst gaan we eerst met de meegenomen zeis aan de slag. Na 1 ½ dag is het Van Woesik grondgebied en dat zal het 2 weken lang blijven. Maar ook een week aan boord van de Groninger Oostzee Tjalk de Mercurius (bekende Van Woesik naam) is een geweldig avontuur.

Op de foto uit 1954 zijn de gidsen van de Margaretha Sinclairgroep te zien, vlak voor hun vertrek naar Naarden, waar ze het zomerkamp gaan organiseren in de oude vesting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aan de gezichten te zien hebben ze er zin, maar wie zijn het eigenlijk?

Helpt u ons weer een handje? Marcel Spierings, tel 5176033.