De Wassenaarse Krant 10 mei 2017

De Wassenaarse Krant 10 mei 2017

Welpen Van Woesik zeilen op de Kaag

Van Woesik is een echte waterscouting. Prachtig gelegen aan de Wassenaarse Wetering vertrekken de kinderen op zaterdag in vletten om te gaan zeilen op de Vlietlanden of op de Kaag. Het zeilen wordt spelenderwijs bijgebracht door het doen van spellen op het water, maar ook door een juiste uitleg door de gedreven leiding.

Aan boord van iedere boot is een juiste samenwerking nodig om de wind in de zeilen te krijgen. De taken aan boord worden daarom verdeeld.

De jongste leden van Van Woesik noemen we de Bevers. Zij zijn 5 of 6 jaar en vaak nog druk bezig één of meerdere zwemdiploma’s te halen. Zij doen heel veel spellen, vaak bij het Scoutinggebouw. We laten ze wennen aan het water door er eens met de kano’s op uit te trekken. Redvest aan is altijd verplicht op het water. Ben je 7 jaar geworden, dan vlieg je eind augustus over naar de Welpen. De Welpen gaan vooral de omgeving verkennen. Zij gaan wel al wat vaker het water op met kano’s en soms bouwen zij hun eigen vlot om de wijde wereld in te trekken.

De Welpen die vóór eind augustus 9 jaar worden, mogen een jaar eerder overvliegen naar de Junioren. Deze Welpen gingen afgelopen zaterdag naar de Kaag om te ervaren wat zeilen is. Zij vonden dit reuze spannend. Enkele ouders stonden vol trots te kijken hoe hun zoon of dochter het grote water van de Kaag op ging. Aan boord van iedere vlet is ervaren leiding aanwezig om de kinderen te leren en te begeleiden. En natuurlijk krijgt ieder kind een redvest aan. Er was een prima wind en een lekker zonnetje. Na een programma van ruim 2 uur op en rond het water kwamen de kinderen met bruine koppies van de boten af. Nog even de leiding bedanken en dan met de ouders in de auto naar huis. Wauw, wat een belevenis!!

Van Woesik blijft altijd in gesprek met de ouders. Is een kind er nog niet aan toe, dan blijft het nog een jaartje bij de Welpen en gaat dan gewoon een jaar later naar de Junioren. Kinderen die naar de middelbare school gaan, vliegen over naar de Zeeverkenners. Word je 16 jaar, dan vlieg je over naar de Wilde Vaart. Voor meer informatie www.vanwoesik.com