Leiding Van Woesik wint Make a difference award! 6 oktober 2017

Leiding Van Woesik wint Make a difference award! 6 oktober 2017

En wel hierom!

Leiding van Woesik trekt de vereniging uit het slop

5 jaar geleden had Van Woesik nog 25 leden. Het toenmalige bestuur had plannen om de stekker uit de vereniging te trekken. Echter achter de schermen maakten 10 jonge leden plannen voor een doorstart. Zij benaderden enkele mensen en gaven aan dat zij als jonge groep bereid waren zich in te zetten om van Van Woesik een leuke club te maken. Zo kwam er een nieuw bestuur en een nieuwe groep leiding. De jongste van die leiding was 16 jaar, de oudste 19 jaar.

Met heel veel enthousiasme kwam deze groep 2 avonden per week en ook iedere zaterdag naar Van Woesik. De eerste verrassende actie was een veilige, in de grond gegraven trampoline, het succes van het jaar. De kinderen vonden dat geweldig. De leiding ging met de kinderen pionieren en zij bouwden klimrekken en een echt survivalparkoers. De leiding snoeide de wilgen en de zonnestralen kwamen op het terrein. De plassen verdwenen en het terrein werd een speelparadijs voor de kinderen.

Deze nieuwe groep was ook leiding tijdens de Sport- en Speldagen van de Stichting Spelenderwijs. Er ontstond een innige samenwerking tussen Van Woesik en Spelenderwijs. Het terrein, het gebouw en de materialen werden gedeeld. Er kwamen kano’s met redvesten, een klimwand en survivalmaterialen. Ook palen, touwen en tonnen om vlotten te bouwen. Er kwam een samenwerking met de andere scoutingverenigingen, EHBO-vereniging, de gemeente, de buurt, jongerenwerk, Talentum, Sportverenigingen en vele andere organisaties in wassenaar. Iedereen zag Van Woesik weer opleven.

Er kwamen meer kinderen en daardoor ook meer ouders. De ouders raakten betrokken en werden enthousiast van de vele inzet van de leiding. Ouders werden benaderd om het gebouw op te knappen. Een nieuw bestuur schreef fondsen aan. Door een goede gezamenlijke inzet van leiding en ouders werden de toiletten opgeknapt, er kwamen douches en er werd een fraaie keuken gerealiseerd. De hygiëne was nu verbeterd en ook de veiligheid moest goed zijn. Het gebouw werd opgeknapt en de brandweer werd er bij gehaald om haar goedkeuring te geven.

De jeugd heeft de toekomst. De leiding wilde meer duurzaamheid. Er werd meegedaan aan een zonnepanelenactie van Scouting Nederland. Iedere Scoutingvereniging werd uitgedaagd zo veel als mogelijk digitale handtekeningen te verzamelen voor het krijgen van zonnepanelen. Er deden 250 verenigingen mee en slechts de eerste 6 verenigingen kregen ieder 6 zonnepanelen. Tot het laatst toe was de strijd uiterst spannend. Van Woesik was op het moment van deelname de kleinste Scoutingvereniging in Nederland en leek vooraf kansloos. “David tegen Goliath”. Er kwam een tactisch strijdplan. Iedereen had 6 weken tijd voor werven van stemmen. We bleven in de middenmoot tot de laatste week. Toen sloeg van Woesik toe. Met een wervelende actie steeg van Woesik van plaats 109 naar de top tien. Het gat naar de eerste 6 was groot. Maar alle zeilen werden bijgezet en Van Woesik steeg naar de eerste 6. Op de laatste vrijdagavond van oktober om 0.00 uur sloot de mogelijkheid handtekeningen digitaal aan te leveren. Op deze laatste avond ging alle leiding op pad en ouders gingen actief aan de gang. Van Woesik ging van plaats 6 naar plaats 5, naar 4, naar 3, naar 2 en stond zelfs even op de eerste plaats met de meeste handtekeningen. De andere verenigingen waren wakker geworden en Van Woesik zakte, steeg, zakte…..en eindigde op de 7e plaats. Teleurstelling en hangende hoofdjes waren op zaterdagochtend tijdens de opkomsten te zien. Zowel van ouders, als leiding, als de kinderen……Maar wat bleek, één vereniging had vals gespeeld en werd gediskwalificeerd. Van Woesik werd 6e en kreeg toch de beoogde 6 zonnepanelen.

De actie rond de zonnepanelen vormde de ommekeer voor van Woesik. Er kwamen meer zonnepanelen (betaald uit fondsen)en ook meer leden. Het ledenaantal groeide naar 75 kinderen in 2017. De leiding haalden vrienden en vriendinnen bij de vereniging. Zo ontstond de huidige groep leiding. Het motto werd “Bij Van Woesik mag iedereen zichzelf zijn” wat tot de dag van vandaag overeind is gebleven. Wat een prachtige vereniging is Van Woesik geworden. Kinderen en leiding gaan met ouders en bestuur hand in hand op weg naar een mooie toekomst.

Hulde!!