De Wassenaarse Krant 6 april 2016

De Wassenaarse Krant 6 april 2016

Van Woesik 55 jaar: herkent u deze oud-leden?

De Van Woesikgroep is één van de vele verenigingen die deel uitmaken van de landelijke organisatie Scouting Nederland. Het is de grootste jeugdorganisatie die ons land kent en bestaat in deze vorm sedert 1973. Vanaf 1907 tot het fusiemoment zijn er vier landelijke bewegingen ontstaan, 2 voor de meisjesleden en 2 voor de jongensleden. Qua doelstellingen is het alleszins gerechtvaardigd om deze tot een geheel te smeden en dat betekent voor de Van Woesikgroep ook een grotere en open vereniging voor zowel jongens als meisjes. Wereldwijd een unicum en dat maakt dat Scouting Nederland lid is van 2 wereldorganisaties.

Kenmerkend voor een scoutinggroep –geldt overigens ook voor sportverenigingen- is het uniform. Wij horen bij elkaar en doen dezelfde dingen, ongeacht onze komaf. Maar het spreekt voor zich, dat het uniform door de jaren heen verandert. We groeien als organisatie mee met de samenleving en staan open voor vernieuwingen. Het moet er leuk uit zien en ook vooral praktisch zijn en we willen met insignes ook graag laten zien waar we geweest zijn en aan welke activiteiten we hebben deelgenomen. We dragen een stukje geschiedenis met ons mee!

Van Woesik uniformenHet praktische van weleer –ook midden in de winter draagt een zeeverkenner een korte broek en kabouters en gidsen een jurkje- is intussen omgezet in een handige lange broek. Lange kousen met flosjes worden niet meer gedragen en ook hoofddeksels –hoeden, baretten, petten, mutsen en toques- zijn niet meer in. Alhoewel, de zelfgebreide mutsen in de kleuren blauw en geel van de Van Woesik worden regelmatig waargenomen.

Bij een eerder hoogtepunt in de geschiedenis van de groep hebben we zowel de jeugdleden alsook de stafleden in de uniformen gestoken van het eerste uur én van dat moment en naast elkaar geplaatst voor een fraai portret. Van links naar rechts zijn de speltakken kabouters, welpen, gidsen en zeeverkenners te zien, waarbij de jeugdleden op de onderste rij staan en de stafleden erboven.

Van deze foto zijn al een aantal oud-leden teruggevonden, maar vooral bij de jeugd zijn we er nog niet helemaal uit. Een aangezien de reünie op 21 mei er met rappe schreden aankomt, zou het fantastisch zijn om ze allemaal te vinden. Al was het maar om dezelfde foto nog eens te kunnen maken, niet met de uniformen aan, want die zullen n.a.w. niet meer passen.

Helpt u ons weer een handje? Marcel Spierings, tel 5176033.